Kibeo Kapelle Dijkwelseweg-29 Kibeo Kapelle Dijkwelseweg-29
Blog

Spelen, belangrijk bij de ontwikkeling van uw peuter

Door Danina Kooijman, Pedagogisch beleidsmedewerker bij Kibeo
Gepubliceerd 2 augustus 2022

Als u van dichtbij een peuter hebt zien opgroeien, dan weet u het al; peuters spelen veel. Ze ontwikkelen zich razendsnel en leren elke dag iets nieuws. De ontwikkeling tijdens de eerste jaren van een kind heeft invloed op zijn of haar verdere leven. Maar hoe komen deze kleine ontdekkers tot spel? En waarom is spelen belangrijk bij de ontwikkeling van uw peuter?

Wanneer uw peuter voor het eerst naar de kinderopvang gaat, zijn er veel situaties waarin hij of zij nieuwe dingen leert. Uw opgroeiende peuter leert beter bewegen, start met de basis voor lezen en rekenen, omgaan met emoties, samenspelen en rekening houden met andere kinderen. Maar hoe leren ze dat?

Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling

Van nature zijn peuters creatief, nieuwsgierig en willen ze graag ontdekken. Al spelend verkennen ze de wereld en de mensen om zich heen, met alle mogelijkheden die ze hebben: bewegen, kijken, voelen, luisteren, imiteren, communiceren… Dit komt allemaal samen tijdens het spel. Spel wordt door de bekende ontwikkelingspsycholoog Vygotksy de leidende activiteit genoemd in de voorschoolse periode. Spelen is belangrijk en onmisbaar bij de ontwikkeling van uw peuter.

De stimulerende speelomgeving

Peuters hebben ruimte, rust, vrijheid en uitdaging nodig om op te kunnen gaan in het spel. Daarbij hebben ze een stimulerende omgeving nodig. In eerste instantie denken we dan aan de inrichting van de ruimte: er moet genoeg speelmateriaal zijn, voldoende variatie en uitdagend ingerichte speelhoeken. Het spel en de materialen moeten ook aansluiten bij de mogelijkheden van het kind, het mag niet te moeilijk zijn (zorgt voor frustratie) maar ook niet te makkelijk (zorgt voor verveling). Als volwassene bent u ook onderdeel van de stimulerende omgeving, u kunt de kwaliteit van het spel verhogen en de kinderen uitdagen. Maar hoe?

Zelf aansluiten bij het spel van uw kind

Het is belangrijk om eerst te kijken en te luisteren naar wat de kinderen aan het doen zijn. Daarna kunt u aansluiten bij het spel en mee doen. Wanneer u meespeelt kunt u het spel verdiepen, door nieuwe dingen toe te voegen. Als u met uw peuters met een keukentje speelt kunt u het spel spannender maken: ‘Oei, deze pan is wel erg warm’ terwijl u uw handen er van af trekt. Of bij de auto’s kunt u de garage toevoegen aan het spel: ‘Ik denk dat ik mijn auto even ga parkeren in de garage’. U brengt de peuters op nieuwe ideeën en breidt de spelmogelijkheden uit, dit verhoogt de kwaliteit van het spel. Een vuistregel hierbij is: geef de kinderen de leiding en sluit aan bij hun spel!

Lees meer blogs en verhalen
Kibeo Kapelle Dijkwelseweg-10