Natasja_Hanna Natasja_Hanna
Blog

3 Tips om aan te sluiten bij de ontwikkeling van uw kind

Door Natasja Oggel en Hanna de Waal, Pedagogische professionals bij Elorah
Gepubliceerd 24 april 2023

Van kruipen en brabbelen tot zelfstandig lopen en praten. De grootste ontwikkelsprongen van een kind, vinden plaats in de eerste jaren. Hierin is een geliefd en veilig gevoel van belang. Dit zorgt voor een vertrouwde omgeving waar een kind ontdekt, groeit en zichzelf ontwikkelt. Als ouder mag u hieraan bijdragen.

Pedagogische professionals Natasja Oggel en Hanna de Waal geven u tips om de ontwikkeling van uw kind te stimuleren en ondersteunen.

1. Bied emotionele veiligheid met een hechte band en voorspelbaarheid

Voor een kind is het heel belangrijk om zich gezien en gehoord te voelen. “Een goede band met ouders of andere volwassenen in hun omgeving, is de eerste stap naar een goede ontwikkeling. Daarnaast zijn voorspelbaarheid en zekerheid belangrijk voor de emotionele veiligheid,” vertelt Natasja. Hanna vult aan: “Een vast dagritme en weten wie wat voor een kind betekent, zorgen voor deze voorspelbaarheid. Daarom is het zo belangrijk dat we als kinderopvang een verlengstuk zijn van thuis. Als christelijk reformatorische kinderopvang, herkent een kind de gewoontes van thuis, zoals bidden en samen een Bijbelverhaal lezen”

2. Geef ruimte om te ontdekken

Zelf rondkruipen, speelgoed pakken en proberen te staan. Dat is leren door te proberen. Hanna: “Geef uw kind veilig en uitdagend speelmateriaal dat past bij de fase waarin uw kind zich bevindt. Denk ook aan vrijheid om te proberen en uitdaging met eenvoudige spelletjes.” Natasja zegt hierover: “Wat heeft uw kind nodig om de volgende stap te maken? Probeert uw kind om te rollen? Daag uw kind met een speeltje uit om deze beweging te oefenen. Onze pedagogisch medewerkers zijn opgeleid om deze stappen te herkennen en geven ouders tips voor thuis.”

3. Zorg voor een sociale omgeving om van elkaar te leren

“Vriendschappen die op de kinderopvang beginnen, zijn soms voor het leven. Kinderen zijn van jongs af aan op zoek naar sociaal contact. Om samen te zijn en van elkaar te leren,” vertelt Natasja. “Op de opvang ontwikkelt een kind zich onder andere door zichzelf te mogen zijn en emoties te leren uiten in een grotere groep met leeftijdsgenoten dan thuis.” Hanna: “Door zelf te experimenteren en te ervaren, ontdekken ze eigen interesses en talenten. Ook ontwikkelen ze zo persoonlijke vaardigheden. Vanuit Bijbels perspectief mogen we kinderen meegeven om voor elkaar te zorgen en elkaar te helpen.”

Elorah, de kinderopvang die aansluit bij thuis

Een kinderopvang die aansluit bij thuis, zorgt voor emotionele veiligheid en is goed voor de ontwikkeling van uw kind. Bij Elorah herkennen kinderen de gewoontes van thuis, zoals bidden en Bijbelverhalen lezen. Ook voor ouders is dit fijn. Zo is de kinderopvang een aanvullende leeromgeving op thuis en tegelijkertijd een vertrouwde leefwereld.